ΝΕΑ & δραστηριοτητεσ

12/03/2024 – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑΣ - ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΑΘΟΥ ΤΗΛΛΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΛΕΜΕΣΟΥ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Μετά χαράς δέχτηκα την πρόσκληση του Διευθυντή και αγαπητού φίλου Δρ. Δημήτρη Καππαή και της βιβλιοθηκονόμου του σχολείου, Βαλάντω Νικολάου να μιλήσω στους μαθητές της Λινόπετρας για την Αθώνειο Βιβλιοθήκη, Λεμεσού Μνήμες και την Λεμεσό του Χθες.

Λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του δεν έχει μέλλον.

Μπράβο στους μαθητές και στους Καθηγητές που με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την διάλεξη.

Παρατίθενται φωτογραφίες από την Εκδήλωση.

01/02/2024 – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ LIMASSOLTODAY ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Άθως Τηλλυρής: έρευνα, μελέτη και διάσωση του πολιτισμού της Λεμεσού

Με μια καθαρά ακαδημαϊκή μόρφωση στις θετικές επιστήμες, πρωτοπόρος και καταξιωμένος στον  επαγγελματικό του τομέα,, ο Άθως Τηλλυρής εδώ και αρκετά χρόνια αφήνει έντονα το στίγμα του στην Λεμεσό μέσα και από το πάθος του για την κλασσική παιδεία και την ενασχόληση με τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό.

Εφαρμόζοντας στην πράξη το  αντικείμενο των σπουδών του και ξεκινώντας από το μηδέν, δημιούργησε την ADA Computer Software που αποτελεί και την παλαιότερη εταιρεία  λογισμικού που ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1985 και συνεχίζει μέχρι σήμερα τις δραστηριότητες της, προσφέροντας υπηρεσίες σε περισσότερες από 20 χώρες. Ίδρυσε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής του Κυπριακού Επιμελητήριου ΚΕΒΕ και εκπροσώπησε την Κύπρο σε Συνέδρια και Εκθέσεις Πληροφορικής στο εξωτερικό.

Παράλληλα όμως με όλη αύτη την σημαντική και απαιτητική επαγγελματική δραστηριότητα, δεν σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια να αγοράζει βιβλία με ιδιαίτερη έμφαση σε εκδόσεις και άλλο υλικό που αφορά την Λεμεσό. Ενασχόληση που οδήγησε στην ίδρυση της «Αθώνειου Βιβλιοθήκης» .

Μια δραστηριότητα στην οποία γίνεται κοινωνός ο κόσμος της Λεμεσού, όχι μόνο με τις δημόσιες παρεμβάσεις του Άθου Τηλλυρή ιδιαίτερα σε θέματα πολιτισμού αλλά και μέσα από την έντονη παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου καταθέτει συνεχώς δράσεις, απόψεις αλλά και κριτικές.

Αγάπη για την ιστορία και το παρελθόν της πόλης

Καθοριστικό σε αυτή την πορεία του, ήταν  το 2013 όταν τον πλησίασε ο Τίτος Κολώτας που εκείνη την περίοδο δημιουργούσε το «Λεμεσού Μνήμες» και  τον επέλεξε, μαζί με άλλους πέντε, για την διαχειριστική ομάδα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «από τον Τίτο μάθαμε πάρα πολλά και τον εκτιμώ γιατί  με έκαμε να αγαπήσω ακόμα περισσότερο την ιστορία και το παρελθόν της Λεμεσού»

Μιλώντας στο Limassoltoday, ο Άθως Τηλλυρής επισημαίνει ότι ο Τίτος Κολώτας είχε ετοιμάσει ένα κατάλογο με τα βιβλία που γράφτηκαν για την Λεμεσό και τις πρωτιές της πόλης, τονίζοντας ότι «έβαλα ως στόχο να αποκτήσω όλα αυτά τα σπάνια βιβλία».

Ήδη έχει αποκτήσει  τα περισσότερα από αυτά και «όταν εμβάθυνα στην βιβλιογραφία και άρχισα να αγοράζω βιβλία, διαπίστωσα ότι η πόλη μας κατέχει και την πρωτιά στις εκδόσεις που αφορούν την Λεμεσό και οι οποίες υπερβαίνουν τις χίλιες».

Αρχικά, αγόραζε κάθε βιβλίο που αφορούσε αποκλειστικά την Λεμεσό αλλά  πλέον επεκτάθηκε με στόχο την απόκτηση κάθε βιβλίου με Κυπρολογικό περιεχόμενο και ενδιαφέρον αλλά και την Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία και Λογοτεχνία ευρύνοντας το φάσμα της συλλογής του.

Στη βάση αυτή ξεκίνησε το 2019 και η ιδέα για την δημιουργία της «Αθώνειου Βιβλιοθήκης», οπότε  πέραν από τις  αγορές άρχισε να δέχεται και δωρεές βιβλίων. Κι όπως αναφέρει, έχουν γίνει δωρεές όχι μόνο από απλούς πολίτες αλλά και πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς «πλην του Δήμου Λεμεσού αλλά και του Παττίχειου Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού κι αυτό το έχω παράπονο».

«Αθώνειος Βιβλιοθήκη και Ίδρυμα Πολιτισμού»

Η «Αθώνειος Βιβλιοθήκη και Ίδρυμα Πολιτισμού» (www.athonios.org) είναι βιβλιοθήκη αλλά και εγκεκριμένος Φιλανθρωπικός, Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός. Αποτελείται σήμερα από πέραν των 20.000 βιβλίων, περιοδικών, εντύπων, ηλεκτρονικών εγγράφων, οπτικοακουστικών μέσων και άλλων συλλεκτικών αντικειμένων. Είναι ίσως και η μεγαλύτερη Αθλητική Βιβλιοθήκη για την Λεμεσό.

Ανάμεσα στους σκοπούς της περιλαμβάνει και δωρεές σε Φιλανθρωπικά Ιδρύματα για παιδιά και γενικά σε παιδιά που έχουν ανάγκη, η παροχή μερικών ή ολικών υποτροφιών και η προσφορά οικονομικής βοήθειας σε άριστους άπορους μαθητές από την Λεμεσό.

Με τη ειδικότητα του και ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και μέσα από ειδικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την εταιρία του, ο Άθως Τηλλυρής προχώρησε και σε μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία προς όφελος της Λεμεσού, ξεκινώντας με την μηχανογράφηση του «Λεμεσού Μνήμες». 

Ακολούθησε και συνεχίζεται η μηχανογράφηση και πολλών άλλων αρχείων, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν την Λεμεσό.  Μέχρι σήμερα έχουν υπερβεί τις 75.000 καταχωρήσεις. 

Σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λεμεσού ΕΒΕΛ, έγραψε δύο βιβλία, ένα για το Χρυσό Ιωβηλαίο του ΕΒΕΛ που περιλαμβάνει και την Ιστορία της Εμπορικής και Βιομηχανικής Λεμεσού του Χθες και πρόσφατα ένα δεύτερο για τα 60χρονα του ΕΒΕΛ στα Ελληνο-Αγγλικά για να προσφέρεται στους ξένους επισκέπτες και προωθεί την Λεμεσό. Το πρώτο του βιβλίο είναι Ποιητική Συλλογή με προσωπικά βιώματα.

Ένα μοναδικό νέο εγχείρημα που ετοιμάζεται είναι η καταγραφή της Κυπριακής Εργογραφίας από Αρχαιότατων  χρόνων μέχρι σήμερα. Έχουν ήδη μηχανογραφηθεί πέραν των 23 χιλιάδων τίτλων.

 Πέραν τούτων, μέσω της εταιρείας ADA Computer Software έχουν μηχανογραφηθεί εντελών δωρεάν πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Όνειρο του Άθου Τηλλυρή, είναι να στεγαστεί και δωριθεί η «Αθώνειος Βιβλιοθήκη» στη Λεμεσό, αποτελώντας ένα χρήσιμο βοήθημα για  τους μελετητές-ερευνητές και όχι μόνο…

«Η Λεμεσός έχει ξεχάσει τι σημαίνει πολιτισμός…»

Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο που έμπρακτα, με πολύ κόπο και προσωπικό οικονομικό κόστος προωθεί την ιστορία και τον πολιτισμό της Λεμεσού σε όλες του τις εκφάνσεις, ρωτώ την άποψη του Άθου Τηλλυρή, γα την εικόνα που παρουσιάζει  σήμερα η πόλη…

«Με προκαλείς να μιλήσω έξω απ’ τα δόντια και ελπίζω ότι το μήνυμα θα φτάσει στον σημερινό Δήμαρχο, αν επανεκλεγεί, αλλά και σε όλους όσοι διεκδικούν την δημαρχία…» λέει κι αφήνει  να αποκαλυφθεί ένα μεγάλο παράπονο αλλά ταυτόχρονα και κατηγορώ.

Έγιναν αρκετές επαφές με τον Δήμαρχο, όπως αναφέρει, «μας έδωσε ένα σωρό υποσχέσεις ότι θα στεγάσει την  «Αθώνειο Βιβλιοθήκη» και μάλιστα είχε κάνει και σχετική αναφορά στην παρουσίαση των σχεδίων για την Στέγη Πολιτισμού, αλλά ίσως επειδή επηρεάζεται από  λάθους ανθρώπους ή για άλλους λόγους που δεν μπορώ να ξέρω, οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις…».

Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας, είναι να παραμένουν αυτή την στιγμή δεκάδες χιλιάδες βιβλία μέσα σε κασόνια στοιβαγμένα σε διάφορους κατάλληλους αποθηκευτικούς και άλλους  χώρους..

Την έλλειψη πολιτισμού, επισημαίνει ο κ. Τηλλυρής  και με μια σειρά άλλων ατοπημάτων και παραλείψεων όπως το γεγονός ότι «ο Δήμος άφησε να κατεδαφιστεί το ιστορικό ξενοδοχείο «Κούριο», το ότι η πόλη δε έχει πλέον ένα κατάλληλο Αρχαιολογικό Μουσείο, αντάξιο των χιλιάδων ετών ιστορίας της πόλης, το ότι σημαντικά κτήρια εγκαταλείφθηκαν στο έλεος της φθοράς του χρόνου και πολλά άλλα.

Δριμύ κατηγορώ για το φέρσιμο στον Βασίλη Μιχαηλίδη

Η μεγάλη αδυναμία του είναι ο Βασίλης Μιχαηλίδης ο οποίος γεννήθηκε από Λευκόνοικο αλλά έζησε και μεγαλούργησε στην Λεμεσό όπου έγραψε και τα ποιητικά αριστουργήματα του.,  όπως η 9η Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία Κύπρου, την Χιώτισσα και την Ανεράδα.

Ο Άθως Τηλλυρής έχει εντρυφήσει  σε όλα όσα αφορούν την ζωή και το έργο του εθνικού μας ποιητή κι όπως λέει «μελετώντας το έργο του, κάπως ταυτίστηκα μαζί του κι έτσι άρχισα να ερευνώ και να συλλέγω βιβλία και ότι άλλο σχετικό». Καμάρι μου η σπανιότατη «Ασθενής Λύρα».  Με την ευκαιρία των 100χρονων από τον θάνατο του ποιητή το 2017, έκανε μια παρουσίαση στα Συμπόσια του Δημοτικού Αρχείου-Μουσείου αλλά «μετά λύπης μου θα πω ότι ενώ έγιναν σχεδόν 20 συνέδρια προφορικής ιστορίας δεν έχουν εκδοθεί ούτε τα μισά πρακτικά και αναρωτιέμαι που πάει όλη εκείνη η πληροφορία, και όλες εκείνες οι σημαντικότατες αναφορές και στοιχεία τα οποία προορίζονται  κυρίως για τους μελετητές…».

Δριμύ είναι το κατηγορώ του κ. Τηλλυρή που τότε «η Λεμεσός πέταξε τον Βασίλη Μιχαηλίδη στο πτωχοκομείο όπου και πέθανε μόνος και έρημος» αλλά και που σήμερα ακόμα δεν τον τιμούν όπως του αξίζει.

«Ένα μνημείο για τον ποιητή αντί να ψάχνουν τάφους…»

Εισήγηση του Άθου Τηλλυρή είναι να γίνει ένα μνημείο αντάξιο του ποιητή, σε περίοπτο σημείο  της Λεμεσού «και να σταματήσουν να ψάχνουν τάφους μέσα από  δικαστικές αποφάσεις και εφέσεις και δεν ξέρω τι άλλο…».

Δηλώνει δε πρόθυμος να συνεισφέρει και ο ίδιος ένα σημαντικό ποσό για την ανέγερση αυτού του μνημείου που θα μπορούσε να γίνει, στην πλατεία Διοικητηρίου.

Από τις δικές του έρευνες, έχει προκύψει ότι ο ποιητής δεν είναι πλέον θαμμένος εκεί που τον ψάχνουν και υποδεικνύοντας ότι «από την στιγμή που αναφέρεται ότι η ταφή έγινε εν «χορδαίς και οργάνοις» με φιλαρμονικές και  στην παρουσία των Αρχών της πόλης, δεν είναι δυνατόν να τον έθαψαν σε μια γωνιά του κοιμητηρίου».

Υποδεικνύοντας ότι  «όπως και να έχει, εγκλημάτησαν αφού δεν αγόρασαν τον τάφο», εκφράζει την βεβαιότητα ότι τα οστά του ποιητή, κάποια χρόνια μετά τον θάνατο του, μεταφέρθηκαν στο οστεοφυλάκιο-χωνευτήριο του Κοιμητηρίου και έχουν για πάντα χαθεί.

Όπως ανάφερε και ο Λαρνακέας Φοίβος Σταυρίδης:

«Μεγάλοι άνδρες σαν τον Μότσαρτ και τον Βασίλη Μιχαηλίδη δεν έχουν ανάγκη από τάφους» 

Ας τιμήσουν τον Ποιητή όπως του αξίζει.

Χρήστος Χαραλάμπους

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

22/01/2024 – ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 

ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

ΑΘΩΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΜΑΣ ΔΩΡΙΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ.

Άθως Δ. Τηλλυρής

Ιδρυτής - Διευθυντής

Αθώνειος Βιβλιοθήκη και Ίδρυμα Πολιτισμού

20/01/2024 – Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ●

ΕΣΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ

Έγιναν σήμερα μετά από πολλές προσπάθειες της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού, και αφού εξασφαλίστηκε Δικαστκή Απόφαση, οι εκσκαφές στο Κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου Λεμεσού, στο χώρο που σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες έθαψαν τον Εθνικό μας Ποιητή οι τότε Δημοτικές Αρχες το 1917.

"Κατά τη διάρκεια της εκταφής εντοπίστηκαν τα οστά δυο σκελετών, που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκουν σε γυναίκα και παιδί, ενώ η διαδικασία τερματίστηκε όταν εντοπίστηκε μέρος και από τρίτο σκελετό."

Ο Βασίλης μας απεβίωσε το Πτωχοκομείο Λεμεσού στις 8 Δεκεμβρίου 1917. Εκει πέρασε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο του, αφου ήταν πολύ ταλαιπωρημένος και ψυχικά και σωματικά και δεν μπορούσε να εργαστεί, ως Δημοτικός Υπάλληλος.

Ο Βασίλης μας με ένα επίδομα 10 σελίνια, από τον Δήμο Λεμεοού, περνούσε τις μέρες του παρέα με του τρόφιμους τον Πτωχοκομείου (πτωχούς σαν εκείνο αλλά και τρελλούς) που τον περιέλαβαν με μεγάλη Αγάπη.

Ευτυχώς που η διευθύντρια του Πτωχοκομείου Στυλιανή Πισιήρη τον αγαπούσε πολύ και τον φρόντιζε.

Ο Βασίλης πέθανε μόνος ένα "Σαββάτο Βράδυ", όπως άλλωστε ήταν και η επιθυμία του για να πετάξει σε ένα καλύτερο κόσμο αυτόν που άφησε.

Τον έθαψαν στο Κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου, "εν χορδαίς και οργάνοις" τη παρουσία των Δημοτικών Αρχών, των Σχολείων με κάθε επισημότητα. Εκτοτε ξεχάστηκε από τις Αρχες.

Ξέχασαν όμως να αγοράσουν ή απλά δεν τους ενδιέφερε αφου έπραξαν το καθήκον τους... η αγορά του τάφου. Τότε το Κοιμητήριο ηταν μικρό και όχι όπως το γνωρίζουμε σήμερα και σίγουρα τάφηκε κάπου κοντά στην Νότια Εισοδο, κοντά στο μικρό Eκκλησάκι.

Οπως και σήμερα έτσι και τότε φυσικά....έπρεπε να αγοράσεις τον τάφο, διαφορετικά στα 3 χρόνια σε ξέθαβαν για να θάψουν άλλο ατυχή φτωχό, που δεν είχε το αντίτιμο ή δεν το πλήρωσε κάποιος άλλος, για να το δώσουν στον βαρκάρη για να τον πάει στα Ηλύσια Πεδία.....

Ετσι σύμφωνα με την δική μου έρευνα, ο Λευκονιτζιάτης ποιητής που τίμησε την Λεμεσό, την Κύπρο και τον Ελληνισμό, όσο λίγοι, στα τρία χρόνια από τον θάνατο του, ξεθάφτηκε και τα οστά του πετάχτηκαν. όπως όπως, στην μικρή καμαρούλα του Κοιμητηριου, το λεγόμενο Χωνευτήριο, (υπαρχει κσι σήμερα) για να λιώσουν, ή να γίνουν βορά των αδέσποτων σκύλων. Οπως γίνεται φυσικά και σήμερα, αν δεν αγοράσεις τον τάφο, (σε πανάκριβες τιμές).

Ας μην γελιόμαστε, και ας μην προσπαθούμε να εξιλεωθούμε σαν Λεμεσός, για την κακή μας συμπεριφορά προς τον Βασίλη που κυριολεκτικά τον πετάξαν στο Πτωχοκομείο ξεχασμένο, προσπαθώντας να βρουν μετά από 106 χρόνια, τα ανύπαρκτα οστά του. Αν με αμφισβητείτε διαβαστε το άρθρο του Eυθύμιου Ζυγαδινού από την Λάρνακα, λίγες μέρες μετά που τον επισκέφτηκε στο Πτωχοκομείο, τρεις μέρες πριν τον θάνατο του Ποιητη, οπου περιγράφει τις κακές συνθήκες διαβίωσης του Βασίλη., στην Εφημερίδα Κήρυξ.

Ο Ζυγαδινός γράφει "Εμεινα μισή ώρα παρά το στρώμα του ετοιμοθάνατου ποιητή.....Μόλις μου έδειξαν τον άρρωστον φτωχόν ποιητήν, κρύος με εκυρίευσε, γιατί είδα στην έκφραση του την αγωνίαν του θανάτου....Και εις τον βασανισμό του ακόμα έλαμπαν τα στολίσματα της ποιητικής του ψυχής.....Για την ζωήν του την κακή, ας είναι αρκετά τα διαμαρτυρητήρια του". Κλείνει το άρθρο του "Το μέρος που θ' αφήση την μεγάλη ψυχήν του θα γίνη μιά μέρα προσκύνημα ευλαβές και δεν θ' αργήσει" Λεμεσός 23 Νοεμβ. 1917 Ν.Ε.Ζ." (απο το αρχειο του επίσης σπουδαιου Λεμεσιανου Ιστοριοδίφη Αριστείδη Κουδουνάρη - Αντίγραφο του Αρχείου υπάρχει στην Αθώνειο Βιβλιοθήκη.

Απόδειξη της αγάπης... των Αρχών προς τον Βασίλη ακόμα κσι στις μέρες μας,

η κατασκευή ενός πρόχειρου και καθ όλα υποτιμητικού κενοτάφιου, στη Νότια είσοδο με πλαστικές φωτογραφίες, με χορηγία μιας γνωστής πολυ μεγάλης βιομηχανιας, που κόλησε και την διαφημιστική της ταμπέλλα της πάνω στο κενοτάφιο, για να γνωρίζουμε την προσφορά της.... Ποια προσφορά ; .... Ενα τέτοιο φτωχικό κενοτάφιο θα μπορούσε να το πληρώσει ο καθένας μας. Ντροπή.....

Σημειώστε ότι τα εγκαίνεια του Κενοταφίου έγιναν στις 10/12/2017, 100 χρόνια από τον θάνατο του, αφου προηγήθηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Παρόντες η Δήμαρχος Λευκονοίκου φίλη Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη . ο Δήμαρχος Λεμεσού και άλλες Αρχές και κάποιοι από εμάς που τιμούμε το έργο του. Θα ξαναθυμίσω τις έντονες διαμαρτυρίες μου ότον είδα αυτην την Προχειρότητα και τις έντονες διαβεβαιώσεις ότι θα το φτιάξουν γιατι δεν είχαν τον χρόνο όπως δικαιολογήθηκαν..., και να το κάνουν καλύτερο. Δυστυχώς εις μάτην.... Πέρασαν ήδη 6 χρόνια από τότε.

Κύριοι δεν χρειάζεται να βρείτε τα οστά του ΠΟΙΗΤΗ ΜΑΣ, για να φτιάξουμε ενα μεγαλοπρεπές Κενοτάφιο που να είναι αντάξιο του Ποιητή της 9ης Ιουλίου, της Χιώτισσας και της Ανεράδας που ειναι Παγκοσμίου κάλλους αριστουργήματα.

Εκανα ξανα την πρόταση αυτή οταν ανακοινώθηκε πως θα γινόταν εκταφή κάποιου άγνωστου τάφου, ώστε αν αδυνατεί ο Δήμος, να συνεισφέρουμε όλοι, οσοι αναγνωρίζουμε και τιμούμε το Εργο του και τον ίδιο τον Ποιητή, ωστε να ανεγείρουμε ενα περίλαμπρο Κενοτάφιο αντάξιο στα όσα πρόσφερε με το έργο του στη Λεμεσό μας. Ο Βασίλης δεν το εχει ανάγκη. αφου έζησε φτωχός και ταπεινός. Το έχουν όμως ανάγκη οι μελλοντικές Γενιές για να ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΆΦΟΥΣ.

Ανθρωποι σαν τον Βασίλη, άφησαν αυτόν τον μάταιο και φιλοχρήματα κόσμο (αφου χαθηκαν όλες οι αξιες και μετρά μόνο το χρήμα) που ακόμα και για να σε θάψουν πρέπει να πληρώσεις. ΝΤΡΟΠΗ. Κανένας σεβασμός προς τους νεκρούς, ούτε από την Πολιτεία, ούτε από την Εκκλησία.

Θα μπορούσαν να μακρυγορίσω, αλλά τα έχω πει τόσες πολλές φορές που κουράστηκα αφου τα λέω σε ώτα μη ακουόντων.

Σε έξη μήνες έχουμε Δημοτικές Εκλογές. Εύχομαι να είμαι καλά στην υγεία για να επαναφερω το θέμα στο Νεο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αθως Τηλλυρής

Τιμητής του Βασίλη Μιχαηλίδη

Λεμεσός 20-1-2024

Σημείωση: Στις φωτος 1) Εργασίες από την σημερινή εσκαφή

Στην 2η φωτο το σημείωμα που έγραψε πίσω από την μικρή φωτογραφία που έστειλε στον φίλο του και μετέπειτα δημαρχο Λεμεσό, αλλά και αδελφό της "αγαπημένης" Ευτέρπης, Μιχαηλ Ηρακλή Μιχαηλίδη το 1882 με την φράση "ΜΗ ΜΕ ΛΙΣΜΟΝΙΣΗΣ".

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΝ ΛΗΣΜΟΝΗΣΑΝ

ΥΓ. ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΧΑΘΗΚΑΝ, ΟΜΩΣ Η ΡΩΜΙΟΣYΝΗ OΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΠΟΤΕ. !

"Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΕΝ ΦΥΛΗ ΣΥΝΟΤΖΙΑΙΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ....

Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΕΝ ΝΑ ΧΑΘΗ ΟΝΤΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΙΨΗ"

19/01/2024 – Επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Τόκα «ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ, Άγνωστες Πτυχές από τη  Ζωή του»

Στην  κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικόu Κέντρου Πάνος Σολομωνίδης  και σε μια ατμόσφαιρα πλημμυρισμένη από πολύ αγάπη κι συγκίνηση έγινε η επίσημη παρουσία του βιβλίου του φίλου Νίκου Τόκα για την αείμνηστο αδελφό του, τον σημαντικότερο Κύπριο Μουσικοσυνθέτη ΜΑΡΙΟ ΤΟΚΑ που δυστυχώς έφυγε νωρίς, για να διευθύνει τις χορωδίες των Χερουβείμ και Σεραφείμ  στον Παράδεισο.!

Ήταν αδύνατο να μην δώσω το παρών μου για να τιμήσω και εγώ με εκατοντάδες άλλους τον ΜΑΡΙΟ.

Τα έσοδα θα δοθούν για την αγορά Μουσικών Οργάνων για τα Σχολεία μας.

Στην φωτογραφία μαζί μου οι φίλοι Κλέωνας Αλεξάνδρου και Νίκος Τόκας.

04/01/2024 – ΤΙΤΟΣ ΚΟΛΩΤΑΣ - 01/02/1944 - 04/01/2024

ΕΦΥΓΕ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΙΤΟΣ ΚΟΛΩΤΑΣ

Ο Τίτος υπήρξε από τους σημαντικότερους μελετητές-ερευνητές της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ και συνέφερε τα μέγιστα στην διάδωση της Ιστορίας της και στο να εμπνεύσει και άλλους σαν και εμένα να συμβάλουμε στην δίαδωση της Ιστορίας της αγαπημένης μας Πόλης.

Σπόύδασε δημοσιογραφια και έκανε σπουδές στην Νομική. Δημοσιογράφος, Ερευνητης-Μελετητης και Συγγραφέας πολλών βιβλίων, κυρίως της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ, ραδιοφωνικος παραγωγός και συνεργάτης στο Κανάλι 6 και στο ΡΙΚ και άλλα πολλά.

Το σημαντικότερο του κατ' εμένα βιβλίο του ειναι το "ΠΑΛΑΙΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ - Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19ον ΑΙΩΝΑ" εκδοση του 1996. σε χορηγία Κανάλι 9.86, όπου συγκέντρωσε και κατάγραψε τις Αναμνήσεις του εκ Πισσουρίου μεγαλέμπορα χαρουπιών Παλαίμαχου Ευστάθιου Παρακεύά, που το θεωρώ το "Ευαγγέλιο" της Λεμεσού.

Διατηρούσε τις δίκες τους στήλες σε εφημερίδες της Λεμεσού αλλά και της Κύπρου και είχε δικά του Ιστολόγια στο Facebook, (απο τα πρώτα), για την Λεμεσό του Χθες και όχι μόνο. Σημαντικότατο το ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ. Ηταν μέλος σε διάφορους Οργανισμούς και μέλος του Δ.Σ. της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης.

Πολύ μεγάλη η συμβολή του στα Κοινά της Λεμεσου. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος και υπήρξε από τους εμπνευστές και πρωτεργάτες του Παττίχειου Δημοτικού Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού αλλα και του ΤΕΠΑΚ.

Πρώτος έφερε την Ιστορία της Λεμεσού, στο Face Book και στα ΜΜΔ, δημιουργώντας το πρωτο site αποκλειστικά για την Λεμεσό του Χθες, το γνωστότατο σε ολους το ΛΕΜΕΣΟΥ ΜΝΗΜΕΣ από το 2013.

Είχα την τιμή μαζί με τους Ανδρέα Δρουσιώτη, Ζένο Λεμή,, Αδωνη Φλωρίδη, Χριστιάνα Αγγελίδου και Χριστιάνα Συκοπετρίτου, να μας επιλέξει σαν από τα πρώτα μέλη της Ομάδας του Λεμεσού Μνήμες.

Μας εμπότισε με την αγάπη του για διαφύλαξη της Ιστορίας της Λεμεσού και συνεχίζουμε τον δρόμο που μας έδειξε. Τον δρόμο στο Face Book και στα άλλα ΜΜΔ, για την Διαφύλαξη της Λεμεσού του Χθες, ακολούθησαν και άλλες ομάδες και έτσι σήμερα είμαστε περόφανοι, οτι η Λεμεσός μας, έχει τις περισσότερες ομαάδες στα ΜΜΔ.

Τα αχνάρια του Τίτου ακολούθησαν και άτομα από τις άλλες πόλεις της Κύπρου, και έτσι χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει γίναμε και εμεις συντηρητές της Μνήμης της Λεμεσού του Χθες και της Κύπρου, μια σημαντική παρακαταθήκη για τις μελλοντικες γενιές, πρσβάσιμη σε όλους.

Κοντά του έμαθα πολλά, αγάπησα περισσότερο την Λεμεσό και εκτοτε εργάζομαι καθημερινά με ζήλο, στο να διασώσω τις ΛΕΜΕΣΟΥ ΜΝΗΜΕΣ, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις από το επάγγελμα μου, σαν προγρμματιστής Υπολογιστών, μηχανογραφώντας οτι καταγράφεται για την Λεεμεσό. Η ιδέα της μηχανογραφισης έγινε από μέλος (η) της ομάδας του Λεμεσού Μνήμες, ενα απόγευμα στο σπίτι της Χριστιάνας και σε λίγο καιρό υλοποιήθηκε και επεκτάθηκε καλυπτοντας εκτος απο το Λεμεσού Μνήμες και ότι άλλο αφοά την Λεμεσό του Χθες απο διάφορες πηγές, με φωτος, αρθρα και βίντεο, ώστε σήμερα να υπερβαίνει τις 75 χιλιάδες καταχωρήσεις.

Μια πρωτοποριακή έρευνα του Τίτου ήταν και η καταγραφή των ΠΡΩΤΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ σε Παγκύπριο και Διεθνές πεδίο. Η καταγραφή συνεζεται από μένα. Πληροφοριακά η Λεμεσός κατέχει τις περισσότερες Πρωτιές από καθε αλλη Πόλη της Κύπρου. αν και αναπτύχθηκε ραγδαία μετά την Αγγλοκρατία, κατι που χαριν στον Τίτο ήρθε στην επιφάνια.

Οπως προέβλεψε και ο Sir Samuel Baker στο βιβλίο του "Cyprus as i Saw It" του 1878 η Λεμεσός θα γινόταν η Πολιτιστική και Εμπορική Πρωτεύουσα της Κύπρου.

Με ΄ένα κατάλογο που ετοίμασαι ο Τίτος πριν χρόνια, για την Βιβλιογραφία της Λεμεσού, ισως και ο πρώτος που έγινε, άρχισα να σύλλέγω προσπαθώντας να αποκτήσω όλα όσα βιβλια που συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο του Τίτου για την Λεμεσό (σχεδόν τα κετάφερα) και όχι μόνο, δημιουργώντας αργότερα την ΑΘΩΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, πυρήνας της οποίας υπήρξαν τα βιβλία της Λεμεσού.

Φιλε και δάσκαλε Τίτο καλό σου ταξίδι και εμεις συνεχίζουμε, μέχρι να ανταμώσουμε ξανά.

Η ΛΕΜΕΣΟΣ, η ΚΥΠΡΟΣ και εμεις σου οφείλουμε πολλά.

YΓ. Eιχα την τιμή να έχω στο Λανίτειο Δασκαλο μου τον μεγάλο Εκπαιδευτικό και αδελφό του Κωστή Κολώτα. Ο Κωστής με έμαθε Αρχαία Ελληνικά και να λατρέψω την Αλήθεια !. Στην συνέχεια γνώρισα και συνεργάστηκα με τον Τίτο. Ο Τίτος με έκανε να λατρέψω την Ιστορία της Λεμεσόυ, που έγινε καθημερινο μου βιωμα. Στον τρίτο αδελφό και δικαστή Φρίξο Κολωτα, έτυχε να εργάζομαι τα καλοκαίρια μαθητής του Λανιτείου, σαν παιδί των θελημάτων. στο δικηγορικό του Γραφείου στη οδο Τ.Π. Οκόνορα. (νυν Νικολάου Ξιούτα)

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην Οικόγένεια του.

Αιωνία του η μνήμη.

Άθως Δ. Τηλλυρής

Στην 1η φωτο μαζι με τον Τίτο, Ζενο στο σπίτι της Χριστιάνας, συζητούμε για την Μηχανογράφιση του Λεμεσού Μνήμες και όχι μόνο. Παρόντες αλλά δεν είναι στην φωτο και τα άλλα μέλη της ομάδας, Χριστιάνα, Χριστίνα και ο Ανδρέας Δρουσίωτης που όπως πάντα αποθανάτιζε τις στιγμές.

Στην 2η φωτο από την παρουσίαση του βιβλιου για τα 50 Χρόνια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελήτηρίου Λεμεσου (ΕΒΕΛ) και την Ιστορία της Εμπορικής και Βιομηχανικής Λεμεσου του χθες, το 2013, που έγραψε ο υποφαινόμενος και παρουσιασε ο Τίτος στο Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης. Ο Τίτος έκαμε και την επιμέλεια του βιβλίου. Ενας άλλος μεγάλος μου δάσκαλος στο Λανότειο και φίλος, που με έμαθε να λατρέψω την Αληθινή Ιστορία, ο Βάσος Βενιζέλος έκανε την φιλολογική επιμέλεια.

Στην 3η φωτο ο Τίτος επι τω έργω (φωτο Καναλι 6)

Στην 4η φωτο η ομάδα του Λεμεσού Μνήμες στο σπίτι του Ζένου.

28/12/2023 – ΕΦΥΓΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΜ - ΜΙΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ΠΗΓΕ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΘΕΛΜΑ

Απεβιωσε ο κος ΜΑΜ, ο Μίκης Μιχαηλίδης, σε βαθεια γεράματα. Ο Ανθρωπος που μαζί με την αείμνηστη γλυκυτάτη σύζυγο του Θέλμα, μας πρόσφεραν όχι μόνο τα βιβλία τους στο καλύτερο και πλουσιότερο σε τίτλους βιβλιοπωλείο της Κύπρου αλλά μας πρόσφεραν άπλετα και τις γνωσεις τους. Δεν υπήρχε περιπτωση να πας εκεί (πήγαινα απο την Λεμεσό καθε μηνα) που να μην σου προσφέρουν εκτος των πιο πάνω τις καλυτερες τιμές και να σου χαρισουν πάντα και κάποια βιβλια. Περνούσα σχεδον όλη μέρα, ψάχνοντας τα ράφια και μιλώντας για βιβλία μαζί τους. Η Θέλμα ΄ήταν ανοικτή Εγκυκλοπαίδεια.

Εστελνε βιβλία που αφορούσαν την Κύπρο, σε όλο τον κόσμο, αναμεσα τους και στο Πανεπιστήμιο του Harvard στην Αμερική. Οτι βιβλίο για την Κύπρο ήθελες απευθυνώσουν στο ΜΑΜ.

Μίκης και Θέλμα ήσαν ταυτόσημοι, Μετα τον απροσδόκητο χαμό της ο Μίκης πήρε την κάτω βόλτα.

ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΛΜΑ.

Κοντά σας έμαθα πάρα πολλά, ειδικά οταν πρωτάρχησα να ασχολούμαι με τα βιβλία και με περιλάβατε με την αγάπη σας όπως και εγώ φυσικά. Η ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και εγω οφείλουμε πολλά στο ΜΑΜ (Μικη και Θέλμα). Ειλικρινή συλλυπητήρια.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΠΟΛΛΑ !

Και μια αληθινή Ιστορία.

Εμένα με άφηναν και οι δυο τους να ψαχνω για βιβλία μέχρι και στο υπόγειο του Βιβλιοπωλείου. Μια μέρα ανακάλυψα 10 σπάνια βιβλία, ανάμεσα τους και τον 1ον Τουριστικο Κατάλογο του Αίολου. Οταν πήγα να τα πληρώσω ο αειμνηστος Μικης δεν μου τα πωλούσε, γιατι ήταν απέραστα στον Υπολογιστη του. ΟΚ του είπα, τα άφησα και έφυγα. Την επόμενη μέρα είχα πακέτο σε ένα ταχυμεταφορέα.

Πήγα και ηταν τα 10 σπάνια βιβλία με ένα σημείωμα από τον κ. Μικη. "Ειδα πόσο πολυ τα ηθελες και στα χαρίζω". Αυτός ήταν ο Μίκης!

Σίγουρα οφείλει κάποιος να γράψει ένα βιβλίο για την ζωή τους. Θα ήταν Ευαγγέλιο για τους Βιβλιόφιλους και σημαντικότατο για την Ιστορία του Βιβλίου στην Κύπρο.

Αρχισε να μηχανογραφεί την Κυπριακή Εργογραφία στο διαδύκτιο. Το έργο που άρχισε με ενέπνευσε και η αδελφή εταιρεία της Αθώνειου Βιβλιοθήκης, ADA Computer Software, www.adacy.com, πηρε την ιδεά και ανέπτυξε ένα λογισμικό που καταχωρώ όλα τα έντυπα για την Κύπρο, από αρχαιoτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, με βιογραφικά των Συγγραφέων και δυνατές μηχανές αναζήτησης. Το έργο του αείμνηστου Μίκη έμεινε ημιτελές Εγω ελπίζω να το ολοκληρώσω κατα το πλείστον πριν πάω να τον συναντήσω και να το δωρίσω σε όποιον το χρειάζεται.

Υ.Γ. Ετυχε να έχω την άχαρη χαρά να επισκεφθω την αγαπημένη Θέλμα, λίγο πριν φυγει στο Ογκολογικό της Τραπεζας Κυπρου. Ακόμα και τότε μιλήσαμε για βιβλία.

Υ.Γ.2 Δυστυχώς την τελευταία δεκαετία χάσαμε τα δυο πιο αξιόλογα Βιβλιοπωλεια της Κύπρου. Του αείμνηστου ΙΩΑΝΝΙΔΗ στη Λεμεσό και το ΜΑΜ στην Λευκωσία και δυστυχώς το κενό έμεινε δυσαναπλήρωτο.

Άθως Δ. Τηλλυρής

Αθώνειος Βιβλιοθήκη και Ιδρυμα Πολιτισμού

18/11/2023 – ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΒΙΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Με χαρά γνώρισα την συγγραφέα Εβίτα Κωνσταντίνου στην Β' Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Λεμεσό στις 18/11/2023.

Η Εβίτα μας χάρισε ένα παιδικό της βιβλίο για την τόσο σημαντική ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ «ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ».

Θερμές Ευχαριστίες.


17/11/2023 – ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΘΩΝΕΙΟΥ

Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο Νίκο Τόκα για την δωρεά του βιβλίου που έγραψε για τον αδερφό του, έναν από τους σημαντικότερους Κύπριους μουσικοσυνθέτες, «ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ Άγνωστες πτυχές από την ζωή του».


17/11/2023-19/11/2023 – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ Β' ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ο Διευθυντής της  ΑΘΩΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, Άθως Τηλλυρής, θα συμμετάσχει στην ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Λεμεσού, που θα γίνει μεταξύ 17/11/2023 και 19/11/2023 στη Λεμεσό. 

15/11/2023 – ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ 22.000 ΤΙΤΛΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑΣ, 5.200 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥΣ

22/06/2023 – ΔΩΡΕΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΝΕΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΥΘΡΕΑΣ

Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου ΝΕΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΥΘΡΕΑΣ κ. Χρίστο Λαμπρία, για την δωρεά των εκδόσεων τους στην Αθώνειο βιβλιοθήκη & Ίδρυμα Πολιτισμού.


03/05/2023 – ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΣΕΒΕΡΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, εκφράζει θερμότατες ευχαριστίες προς την ΣΕΒΕΡΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ για την γενναιόδωρη ΔΩΡΕΑ 200 περίπου βιβλίων, καταλόγων και άλλων εντύπων που εμείς επιλέξαμε από ένα κατάλογο που μας απέστειλαν.

Για μας είναι μεγάλη τιμή να αναγνωρίζει το έργο μας, μια από τις Παλαιότερες και Σημαντικότερες Βιβλιοθήκες της Κύπρου κα να συνδράμει στον εμπλουτισμό της Αθώνειου.

Τους ευχαριστούμε θερμά και ευελπιστούμε σύντομα να αποκτήσει και η Λεμεσός μια νέα αξιόλογη Βιβλιοθήκη.

Άθως Δ. Τηλλυρής

Ιδρυτής και Δ/της

03/05/2023 – ΔΩΡΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου δώρισε πέραν των 20 βιβλίων στην Αθώνειο Βιβλιοθήκη. Ανάμεσα τους την 1η Έκδοση του 1977  του έργου της Ελένης Καζαντζάκη «Νίκος Καζαντζάκης – Ο Ασυμβίβαστος». 

29/03/2023 – 20.000 ΤΙΤΛΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑΣ

10/02/2023 – ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

02/02/2023 – ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΡΟΓΗΡΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK

Μεγάλη η χαρά μου που σήμερα επανήλθε το φβ μου, με την βοήθεια της ADA Computer Software (www.adacy.com), εταιρεία προγραμματισμού. Ο λογαριασμός μου είχε "χακαριστεί" και κλείσει απο αγνώστους από τις 25 του μηνός. Κυριολεκτικά με είχαν ...εξαφανίσει! Παρόλες τις προσπάθειες μου δεν μπόρεσα να επανακτήσω τον λογαριασμό μου και κινδύνευαν να χαθουν όλες οι αναρτήσεις που είχα κάνει από την μέρα που είχα αρχίσει να γράφω μέχρι σήμερα. Ήμουν έτοιμος να ανοίξω νέο λογαριασμό και ας χάνονταν όλα τα παλιά! Τι άλλο μπορούσα να κάνω; Ευτυχώς σήμερα το μεσημέρι επισκέφθηκα τα γραφεία της εταιρείας προγραμματισμού κομπιούτερ ADA, στην οδό Λεκορπουζιέ, του φίλου μου του Άθου Τηλλυρή, όπου το έμπειρο προσωπικό του έδειξε την αξία του και την τέλεια του κατάρτιση, αφού μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ξεμπλόκαρε και μου επανέφερε τον λογαριασμό μου του φεισμπουκ! Ένα μεγάλο ευχαριστώ φίλε μου Άθω και εύχομαι να πραγματοποιηθεί το όνειρο σου και να βρεθεί σύντομα στέγη για την "ΑΘΩΝΕΙΟ" βιβλιοθήκη σου (www.athonios.org)! 

17/01/2023 – ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΑΡΧΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ευχαριστούμε την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) για την ΔΩΡΕΑ του Λευκώματος για τα 60χρονά της ΑΤΗΚ.

16/01/2023 – ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΟΙΚΟ P.V. PANAYIOTOU & CO

Ευχαριστούμε τον Ελεγκτικό Οίκο P.V. Panayiotou & Co για τις ΔΩΡΕΑΝ ελεγκτικές υπηρεσίες στην ΑΘΩΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

19/12/2022 – ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΙΣΗ

Στην φωτογραφία δύο μεγάλοι μουσικοσυνθέτες. Ο Στέλιος Πίσης και ο Αντώνης Βαρδής. 

Σήμερα ο Διευθυντής της Αθώνειου Βιβλιοθήκης Άθως Τηλλυρής είχε την μεγάλη χαρά και τιμή να συναντηθεί με τους γονείς του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Στέλιου Πισή, Αγλαϊα και Κλείτο, οι οποιοί πρόσφεραν τα εξαίρετα έργα του Στέλιου και άλλα βιβλία στην Αθώνειο Βιβλιοθήκη.

Ο Διευθυντής της Αθώνειου Βιβλιοθήκης από σήμερα θα είναι ένας από τους υποστηρικτές του φιλανθρωπικού οργανισμού "Stelios Pissis Music Foundation".

Σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε τα καλύτερα στον φίλο Στέλιο.

Ο Άθως Τηλλυρής με τους γονείς του Στέλιου Πισή, φίλους Αγλαία και Κλείτο Πισή στο γραφείο του. 

05/12/2022 – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "LOGOS HOPE"

Ο Διευθυντής της Αθώνειου Βιβλιοθήκης επισκέφθηκε στις 05 Δεκεμβρίου 2022 την πλωτή βιβλιοθήκη "Logos Hope" που αφίχθηκε στο λιμάνι της Λεμεσού για 15 ημέρες. 

Το "Logos Hope" απαρτίζεται από εθελοντές και είναι φιλανθρωπικός οργανισμός. Ο κ. Τηλλυρής είχε χρήσιμες συνομιλίες με τους ιθύνοντες της πλωτής βιβλιοθήκης για μελλοντική συνεργασία και αγόρασε αρκετά από τα βιβλία τους για τον εμπλουτισμό της Αθώνειου Βιβλιοθήκης.

25/11/2022 – ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

Σήμερα η Αθώνειος Βιβλιοθήκη δέχθηκε μια σημαντική δωρεά από την Βιβλιοθήκη της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου.

Αυτό δείχνει και έμπρακτα το πολύπλευρο κοινωφελές έργο της ΑΣΤΥΜΟΝΙΑΣ ΜΑΣ.

Τους ευχαριστούμε πολύ.

21/11/2022 – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ο Διευθυντής της  ΑΘΩΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, Άθως Τηλλυρής, θα συμμετάσχει στο Συνέδριο της ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ, που θα γίνει στις 25/11/2022 στη Λεμεσό. Το Συνέδριο είναι κλειστό για το ευρύ κοινό, που θα μπορέσει να επισκεφθεί την ΕΚΘΕΣΗ  ΒΙΒΛΙΟΥ στις 26 και 27 Νοεμβρίου (Σάββατο και Κυριακή), δωρεάν στον Χαρουπόμυλο Λανίτη.

 Συγχαίρουμε τους διοργανωτές.

15/11/2022 – ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΒΕΛ

Αγαπητέ Άθω

Εκ μέρους του Συμβουλίου του ΕΒΕΛ και εγώ προσωπικά θέλω να σε ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνεισφορά σου στην συγγραφή του βιβλίου για τα 60χρονα του Επιμελητηρίου μας. Μια εξαιρετική έκδοση σημαντικής ιστορικής σημασίας για το ΕΒΕΛ.

Θερμά βέβαια συγχαρητήρια στον Χρήστο και στο υπόλοιπο προσωπικό του Επιμελητηρίου.

Με εκτίμηση

Ανδρέας Τσουλόφτας

Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΒΕΛ


14/11/2022 – ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΒΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε για την έκδοση του τρίτου βιβλίου του Άθου Τηλλυρή.

Αφορά τα 60 χρόνια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ) και φέρει τον τίτλο:

ΕΒΕΛ 1962 - 2022

60 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

EBEL 1962 – 2022

60 YEARS FOR ENTREPRENEURSHIP AND FOR LIMASSOL

Το Αφιέρωμα είναι στα Ελληνικά και Αγγλικά και μπορείτε να το προμηθευτείτε μόνο από τα γραφεία του ΕΒΕΛ Λεμεσού, τηλ 25855000 .

ΥΓ. Η συγγραφή του Αφιερώματος έγινε δωρεάν στα πλαίσια της συνεχούς κοινωνικής προσφοράς της ΑΘΩΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


08/11/2022 – ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ADA COMPUTER SOFTWARE

22/10/2022 – ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ "ΕΜΦΑΝΙΣΗ" ΤΗΣ ΑΘΩΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Σήμερα 22/10/2022 η ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, έκανε την πρώτη της επίσημη "εμφάνιση", σαν πλήρως εγγεγραμμένος ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ, ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, στον Εφορο Φορολογίας και Εφορο Εταιρειών και παρουσιάζεται στα Επίσημα Εγγεγραμμένα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, με όλα τα πλεονεκτήματα και υποχρεώσεις που τα διέπουν.

Πήγαμε στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, όπου κάναμε χρήσιμες επαφές με το Γραφειο Τύπου και Πληροφοριών (Γ.Τ.Π), Κυπριακή ΄Βουλή, Πρεσβείες, Πανεπιστήμια, Εκδότες και Βιβλιοπώλες και ανταλλάξαμε απόψεις για συνεργασίες για τον Εμπλουτισμό της Αθώνειου Βιβλιοθήκης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας ΔΩΡΙΣΑΝ βιβλία ή μας έκαναν καλές εκπτώσεις και ευελπιστούμε να έχουμε μια γόνιμη συνεργασία.


Σας ευχαριστούμε όλους

Φιλικά

Αθως Τηλλυρής

Δ/της Αθώνειου Βιβλιοθληκης και Ιδρύματος Πολιτισμού.


Ανάμεσα στα βιβλία που αγοράσαμε ήταν και ένα σπάνιο βιβλιο του 1947, που αναφέρετε στις εμπειρίες ενός Κύπριου στον Ελληνικό Εμφύλιο.

13/10/2022 - ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΘΩΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΩΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

05/10/2022 – 18.000 ΤΙΤΛΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑΣ

03/10/2022 – ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛ

Σήμερα το Αθλητικό τμήμα της ΑΘΩΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, εμπλουτίστηκε με ένα νέο βιβλίο "ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ", που έγραψε ο συγγραφέας Τάκης Μιχαήλ.

Η παρουσίαση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 10/10/2022 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού (προαύλιο Εκκλησίας Καθολικής), σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό Ιδρυμα Σύνδεσμος Γονέων Παιδιών με Eιδικές Ανάγκες.

Τάκη μου σε ευχαριστώ και συγχαίρω για την Δωρεά όλων των Βιβλίων που έγραψες, συνολικά 10, και την εμπλοκή σου στο Φιλανθρωπικό έργο για Παιδιά.

Καλοτάξιδο!


Σχόλιο από τον Τάκη Μιχαηλ:


"Φίλε μου Αθω, πολύ μεγάλη η τιμή αυτό μου το βιβλίο να ευρίσκεται σε μια από της πλουσιότερες σε αριθμό και αξία βιβλιοθήκες, στην ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ... Επειδή έχω ιδίαν άποψη για το "Αθλητικό Τμήμα" αυτής της βιβλιοθήκης με πλήρη επίγνωση υποστηρίζω ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κρατικές ή δημοτικές βιβλιοθήκες. Αν κρίνω ότι πίσω από αυτές παίζουν δεκάδες άτομα, οικονομικές και αλλως πως ενισχύσεις ενώ εσύ παίζεις από μόνος με τη συμπαράσταση φίλων εθελοντών, δικαιούσαι να είσαι διπλά υπερήφανος...

Εύχομαι ολόψυχα αυτό το πνευματικό σου παιδί να βρεθεί εκεί που ονειρεύεσαι...

Ευχαριστώ για την τιμή!"


28/09/2022 – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΓΗΡΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

"Χθεσινη ωραια φωτο με τον φιλο μου Αθω Τηλλυρη, στο γραφειο του, ADA Computer Software. Ο Αθως, μια αξιολογη προσωπικοτητα της Λεμεσου, ενας γνησιος Λεμεσιανος που πραγματικα ενδιαφερεται και πονα την πολη του. Πολυ μεγαλη η προσφορα του στην πολη μας αφου με ζηλο κωδικοποιει και καταγραφει ηλεκτρονικα οτιδηποτε εχει σχεση με την Λεμεσο, παλιο και νεο, αποθηκευει με λιγα λογια την ιστορια της πολης μας. Ο Αθως ειναι και ο δημιουργος της Αθωνειου Βιβλιοθηκης, ενος πραγματικα πνευματικου θησαυρου, που εχει ηδη δωρισει στην πολη μας. Το μονο προβλημα που απασχολει ακομα εντονα ειναι η στεγαση της βιβλιοθηκης, να βρεθει δηλαδη ο καταλληλος χωρος για να στεγαστει μονιμα ! Πολυ καλος ανθρωπος ο Αθως, καλοκαρδος, ευκολοσχετιστος και που του ευχομαι συντομα να υλοποιηθει το ονειρο του, πρωτα ο Θεος ! "

30/08/2022 – ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ

14/04/2022 – ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗ

26/01/2022 – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ακόμα μια απόδειξη της επιθυμίας μας να δωρηθεί η ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ στην Λεμεσό. Συμμετείχαμε στην παρουσίαση για την υλοποίηση του Αθλητικού Μουσείου ΓΣΟ και του Εκθεσιακού Πολυχώρου στο τεμάχιο Επαμειώνδα από τον Δήμος Λεμεσού - Limassol Municipality στις 26/01/2022 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο.

Ως εκ τούτου οι δωρεές σας σε βιβλία και έντυπα (περιοδικά, φυλλάδια, άρθρα, φώτος, διαφημήσεις κλπ) αλλά και οπτικοακουστικό υλικο (βινύλια, κασέττες, CDs, DVDs κλπ), είναι ευπρόσδεκετες !!

Δεχόμαστε Νέες εκδόσεις και Παλαιότερες, για να αποκτήσει η Λεμεσός ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ για να διασώσουμε την Κληρονομιά μας και να δώσουμε τα μέσα στους μελετητές / ερευνητές αλλά και στο ευρύ κοινό.

Οι ΔΩΡΕΕΣ σας ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΑΤΕΣ !!!

Σας ευχαριστούμε πολύ για τiς μέχρι σήμερα δωρεές σας. Κατάλογος όλων των δωρητών βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας - Δωρητές.

Για πληροφορίες δείτε την Ιστοσελίδα μας www.athonios.org ή επικοινωνείστε μαζι μας στο τηλ 99672722 ή στείλτε μας SMS ή e-mail library@athonios.org


Φωτογραφίες από τον φίλο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

16/12/2021 – ΔΩΡΕΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΔΩΡΕΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - BEYOND DIABETES TYPE 1 CYPRUS

Στα πλαίσια της Κοινωνικής της προσφοράς η Αθώνειος Βιβλιοθήκη και Ίδρυμα Πολιτισμού, με χορηγό την ADA Computer Software, που κάλυψε την ανάπτυξη των προγραμμάτων, δώρισε στον ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, όλα τα προγράμματα Υπολογιστών που χρειάζεται ο Σύνδεσμος.

Σήμερα ο Σύνδεσμος τίμησε την ΑDA με τιμητική πλακέτα. Τους ευχαριστούμε και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε συνέχεια στο πλευρό τους.

09/12/2021 – Φιλανθρωπική Προσφορά της Αθώνειου Βιβλιοθήκης

23/10/2021 – Δημιουργία Ιστοσελίδας Αθώνειου Βιβλιοθήκης

 

Ιστοσελίδα AΘΩΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ στο Διαδύκτιο

www.athonios.org.


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε την δημιουργία της πρώτης Ιστοσελίδας της ΑΘΩΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑTΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που ανέβηκε στο Google.

Δείτε την για να λύσετε όλες σας τις απορίες για την ΑΘΩΝΕΙΟ και πέστε μας τα σχόλια σας. Θα το εκτιμήσουμε πολύ για να γίνει ακόμα καλύτερη.

Η σελίδα σχεδιάστηκε και προγραμματίστηκε αποκλειστικά απο την ομάδα προγραμματιστών της ADA Computer Software.

01/09/2021 – Δωρεά Σπάνιων Βιβλίων


Μόλις πρόσφατα απέκτησαμε μια νέα ΔΩΡΕΑ, για την ΑΘΩΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Είναι περίπου 300-400 βιβλία. Ανάμεσα και ορισμένα δυσεύρετα ως σπάνια. Αναφέρω μερικά:

α) Το αριστούργημα του Κωστή Παλαμά, Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ 1η έκδοση

β) AEGEAN ARCHEOLOGY του γνωστού αρχαιολόγου της ανασκαφής της Κνωσσού, Sir Arthur Evans,1η Εκδοση του 1927

γ) Ανέκδοτα έγγραφα, έκδοση του Βρετανικού Μουσείου

ΘΕΡΜΟΤΑΤΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ στον Δωρητή. Αν και τα περισσότερα δεν αφορούν την Κύπρο, η ΑΘΩΝΕΙΟΣ είναι πολυθεματική βιβλιοθήκη και όχι μόνο Κυπρολογική, αν και οι Κυπρολογικές εκδόσεις, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της.

Η Λεμεσός μας από έγινε πλουσιότερη σε γνώσεις, αφου είναι γνωστό ότι η ΑΘΩΝΕΙΟΣ θα δωρηθεί στη Λεμεσό, βάση και με το επίσημο καταστατικό εγγραφής της.

Υ.Γ. Τα βιβλία έχουν σχεδόν όλα, καταχωρηθεί στο Μηχανογραφημένο Αρχείο της ΑΘΩΝΕΙΟΥ, με το όνομα του δωρητή και πρώην ιδιοκτήτη, όπως γίνεται με όλες τις δωρεές.

26/07/2021 – Νιοχωρίτικη Φωνή


Η ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ !

Αφιερωμένη στους Κυβερνώντες και Πολιτικούς της Κύπρου και της Ελλάδας, από το 1960 μέχρι και σήμερα.

Σήμερα πήραμε στην ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ το νέο τεύχος, ΝΙΟΧΩΡΙΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, Τεύχος 7, Ιούλιος 2021, του κατεχόμενου Νέου Χωρίου Κυθρέας. Οι πέντε ΗΡΩΙΚΟΙ φαντάροι στην φωτογραφία του εξωφύλλου, "Γιάννης Παπαγιάννης, Αντώνης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής και Φίλιππος Χ"Κυριακού, συλλαμβάνονται έξω από το Τζιάος, στις 14/08/1974. Σε λίγα λεπτά οι Τούρκοι εισβολέις τους εκτελούν εν ψυχρώ και τους ρίχνουν σε πηγάδι.".Ησαν όλοι τους από την Κυθρέα, και ανάμεσα τους ένας 17χρονος.

Αυτοί είναι οι "φίλοι" μας οι Τούρκοι με τους οποίους θα βρούμε δίκαιη λύση. Οι εν ψυχρώ εκτελεστές καταπατώντας κάθε διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου. Κάποιοι ακόμα περιμένουν οτι θα υπακούσουν στα χλιαρά ψηφίσματα του ΟΗΕ, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η φωτογραφία τα λέγει όλα.

07/06/2021 – Άρθρο της δημοσιογράφου Έφης Κωνσταντίνου


Η υλοποίηση ενός ονείρου για μια μηχανογραφημένη και όχι μόνο, βιβλιοθήκη στην πόλη μας, επιτέλους πήρε σάρκα και οστά εδώ και λίγο καιρό.

Ο εμπνευστής και δημιουργός αυτού του τεράστιου έργου ΑΘΩΣ ΤΥΛΛΗΡΗΣ, αναφέρει ότι έχει συζητηθεί, από τον περασμένο Φεβρουάριο ο τρόπος πιθανής συμμετοχής της Αθωνείου Βιβλιοθήκης και Ιδρύματος Πολιτισμού, στο Πολυεκθεσιακό - Πολιτιστικό Κέντρο που πρόκειται σύντομα να ανεγερθεί από το Δήμο Λεμεσού, για καθαρά Πολιτιστικά θέματα μιας και η πόλη μας παραμένει Πολιτιστική πρωτεύουσα της Κύπρου. Η ''Αθώνειος Βιβλιοθήκη και Ίδρυμα Πολιτισμού'', αποτελεί αγαθοεργό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ενώ προβλέπεται να χαρακτηρισθεί ως το στολίδι της πόλης μας, αφού έχουν ήδη καταχωρηθεί πέραν των 7000 βιβλίων και εντύπων, περιλαμβανομένων βιβλίων Ε/Κυπρίων Τ/Κυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών, Λατίνων και ξένων συγγραφέων, ενώ έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο αριθμός των 15000 τόμων. Στο μηχανογραφημένο αρχείο ο αριθμός έχει υπερβεί τις 70000 καταχωρήσεις σε φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα και διάφορα ηλεκτρονικά έντυπα.

Να σημειώσουμε ότι τα μέχρι στιγμής έξοδα έχει εξ' ολοκλήρου επωμισθεί ο εμπνευστής, όπως αγορά βιβλίων ή άλλων υλικών και μηχανημάτων.

Όσοι ενδιαφέρονται να δωρίσουν, βιβλία, CDs, DVDs, μαγνητοταινίες, βινύλια, περιοδικά, ή και να πωλήσουν οτιδήποτε σχετικό υλικό στην ''Αθώνειος Βιβλιοθήκη και Ίδρυμα Πολιτισμού'', παρακαλώ να επικοινωνήσουν:

manager@adacy.com ή library@athonios.org ή στη σελίδα της Αθώνειου μας στο Facebook.

16/04/2021 – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Λεμεσού


Σήμερα 16/04/2021 είχαμε μια πολύ ευχάριστη και γόνιμη συνεδρίαση στο γραφείο του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Νίκου Νικολαίδη, τη παρουσία και του Δημοτικού Συμβούλου Λεμεσού κ. Ηλία Ιωακείμ. Συζητήσαμε για το Πολυεκθεσιακό - Πολιτιστικό Κέντρο που θα ανεγήρει ο Δήμος Λεμεσού, για καθαρά Πολιτιστικά θέματα της Πόλης μας, οπως στέγαση συλλογών, εκθέσεων, χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα θέματα Πολιτισμου. Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, με τις περισσότερες Παγκύπριες Πρωτιές, και όχι μόνο. Κύριο θέμα της συζήτησης, ήταν και ο τρόπος πιθανής συμμετοχής της ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στο Πολυεκθεσιακό - Πολιτιστικό Κέντρο. Ευχαριστούμε τους φιλους Δήμαρχο και τον Δημοτικό ΄Σύμβουλο για την πρόσκληση.

06/04/2021 – Δωρεά Πανεπιστημίου Λευκωσίας


ΔΩΡΕΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Eυχαριστούμε θερμά το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ για τα βιβλία και τις επετηρίδες 1994 - 2018 της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ που δώρησαν χθες στην ΑΘΩΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

23/02/2021 – Μηχανογραφημένη καταγραφή της Κυπριακής Βιβλιογραφίας


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι αρχίσαμε την Μηχανογραφημένη Καταγραφή όλης της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, από Αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Ένα πολύ δύσκολο έργο που ίσως για πρώτη φορά επιχειρείται σε λογισμικό πρόγραμμα που αναπτύξαμε εμείς στην ADA Computer Software.

 Επίσης συνεχίζουμε να δεχόμαστε τις ΔΩΡΕΕΣ σας σε Βιβλία, Περιοδικά, άλλα Έντυπα, Οπτικοακουστικό υλικό, κλπ.

Για να αποκτήσει η ΛΕΜΕΣΟΣ μας

μια ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ !


Θα μας βοηθήσετε αν μας στείλετε τον κατάλογο με τις εκδόσεις σας  στο library@athonios.org.

18/01/2021 - Ημερολόγιο Δήμου Λευκονοίκου


Σήμερα με μεγάλη χαρά έλαβα το ημερολόγιο του 2021 του Δήμου Λευκονοίκου Μνήμες Λευκονοίκου από την πανάξια και φίλη δήμαρχο Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη.Το ημερολόγιο ειναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης 1821 - 2021, σε συνδιασμό με την ποίηση του μεγάλου τέκνου του Λευκονοίκου και ποιητή των αριστουργημάτων ης 9ης Ιουλίου 1821 εν Λευκωσια Κύπρου (αλλιώς το τραούδιν του Τζυπριανού) και της Χιώτισσας ανέμεσα στα τόσα άλλα. Ενα ακόμα στολίδι για την ειδική ενότητα της ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ για τον ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ. Ζήνα μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ και είναι τιμή μου που σε έχω φίλη μου. Παραθέτω φωτογραφίες από το ημερολόγιο. Αξίζει να το αποκτήσετε.

10/11/2020 – Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λεμεσού


ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ ΘΩΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΛΛΩΤΡΙΑ ΚΙΝΗΤΡΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΑΤΕ & ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΤΕ ΒΙΒΛΙΑ, ΕΝΤΥΠΑ & ΑΛΛΟ ΥΛΙΚΟ ή ΒΟΗΘΗΣΑΤΕ και ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΗΝ ΑΘΩΝΕΙΟ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ!


Μπορείτε να δείτε το άρθρο της εφημερίδας πατώντας εδώ.

20/10/2020 – 55 XIΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ MΑΣ


ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ 55 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ !

Eίμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ενημερώσω τους φίλους της ΛΕΜΕΣΟΥ μας, ότι το Μηχανογραφημένο Ηλεκτρονικό Αρχείο της ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ξεπέρασε πριν λίγο τις 55 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Το Αρχείο περιλαμβάνει, Φωτογραφίες, Κείμενα, Αρθρα, Μελέτες, Σχόλια, Βίντεο, Ηλεκτρονικά Βιβλία & άλλα Εντυπα.

Αφορά την Πόλη και Επαρχία Λεμεσού, από Αρχαιοτάτων Χρόνων μέχρι Σήμερα.

Ολες οι καταχωρήσεις είναι με μέχρι 6 λέξεις κλειδιά για πολυ εύκολη ανεύρεση και κατα Χρονική περίοδο και Τοποθεσία.

Οι καταχωρήσεις αφορούν Θρησκεία, Παγκύπριες & Παγκόσμιες Πρωτιές, Αθλητισμό, Ποδόσφαιρο & Σπορ, Πρόσωπα & Προσωπικότητες, Ηρωες & Αγωνιστές , Αγώνες & Κατακτητές, Τουρκοκύπριους, Λατίνους Αρμενίους & Μαρωνίτες, Γεγονότα, Εκπαίδευση & Παιδεία, Τέχνες, Μνημεία, Μουσική & Συνθέτες, Συγγραφείς & Λογοτέχνες, Υγεία & Ιατρική, Αρχαιολογία, Πολιτισμό, Θέατρο & Κινηματογράφο, Ψυχαγωγεία & Διασκέδαση, Παιδικά θέματα, Τεχνολογία & Επιστήμη, Εκδηλώσεις, Καρναβάλια, Γιορτή του Κρασιου, Τουρισμός, Οικονομία & Εμπόριο, Δικαιοσύνη & Εγκλήματα, Κτήρια & Ανάπτυξη, Πολιτικούς και Πολιτική, Οικολογία, Πανίδα & Χλωρίδα, Επισκέπτες & Περιηγητές της Λεμεσου, Ηθη & Εθιμα, Θρύλους & Παραδόσεις, Φυσιογνωμίες της Λεμεσού, Παράξενα & Ασυνήθιστα, Ονομασίες & Τοπονύμια κα φυσικά την Θάλασσα μας και πολλές άλλες υποκατηγορίες με εκατοντάδες λέξεις κλειδια.

Το Λογισμικό της ΑΘΩΝΕΙΟΥ αναπτύχθηκε ειδικά γι αυτόν τον σκοπό, από την ομάδα προγραμματιστών μου της ADA Computer Software, σε σχεδιασμό δικό μου, στους οποίους εκφράζω τις ευχαριστίες μου για τις ιδιοτροπίες μου, ώστε να πλησιάζει όσο το δυνατόν το τέλειο. Οι ίδιοι προγραμματιστές ανάπτυξαν και το Λογισμικό για την καταχώρηση των περαν από 15 χιλιάδων τόμων βιβλίων και εντύπων της ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Ολες οι πηγές των πληροφοριών, όπου αναφέρονται καταγράφονται. π.χ. ο φωτογράφος, συγγραφέας, έντυπο, αρχείο, αναρτήσασας κλπ. Προσωπικά αφιερώνω 2 - 4 ώρες καθε μέρα για να ενημερώνω το Αρχείο. Οι πηγές μου πάρα πολλές. Διαδύκτιο, Facebook (Pages και Ομάδες), Bιβλια, Περιοδικά, Εφημερίδες και άλλα Εντυπα, από τις 15 χιλιάδες και πλέον τόμους της ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Πάντοτε γίνεται διασταύρωση και επαλήθευση των πληροφοριών, όσο είναι εφικτό.

Με ένα νεο scanner Α3 που αποκτήθηκε πρόσφατα, απο δωρεάν συναδέλφων της Πληροφορικής, που τους ευχαριστώ θερμά, μπορώ να σκανάρω φωτογραφίες από έντυπα χωρίς να καταστρέφονται τα βιβλια κλπ οταν σκανάρονται.

Ειναι ίσως το πιο τεκμηριωμένο Αρχείο για την ΛΕΜΕΣΟ ΜΑΣ και θα ανήκει σε όλους μας !!!

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για την υποστήριξη και τις αναρτήσεις σας που έτσι καθιστούν την διάσωση και συλλογή πληροφοριών για την αγαπημένη μας Λεμεσό, πιο εύκολη και δυνατή.

Υ.Γ. Πολλοί από εσάς γνωρίζετε την μεγάλη αγάπη μου για τον Εθνικό Ποιητή μας Βασίλη Μιχαηλίδη, που γεννήθηκε στο σκλαβωμένο μας Λευκόνοικο (Μνήμες Λευκονοίκου) και έζησε, μεγαλούργησε και δόξασε την Λεμεσό μας. Σε ειδικό Λογισμικό για τον Ποιητή μας, είναι καταχωρημένες μερικές χιλιάδες αναφορές, σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε, για τον Διονύσιο Σολωμό της Κύπρου.

Μετά το πέρασμα της Πανδημίας που εύχομαι να είναι σύντομα, θα γίνει ειδική ανοικτή εκδήλωση για δημόσια παρουσίαση του Αρχείου στην Λεμεσό μας.

10/10/2020 – Δωρεά Δημάρχου Λευκονοίκου Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη & Άρη Παναγίδη


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στις 10/10/2020.

Από την επίσκεψη της Δήμαρχου Λευκονοίκου αγαπημένης φίλης Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη με βιβλία δικά της και για το αγαπημένο Λευκόνοικο και τον σύζυγο της φίλο Άρης Παναγίδης με σειρά από τις εκδόσεις του του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ (ΣΙΜΑΕ). (Παρακαλώ δείτε τις φωτογραφίες πιο κάτω). Δεν έχω λόγια να τους ευχαριστήσω όχι μόνο για τις σημαντικές δωρεές προς την ΑΘΩΝΕΙΟ αλλά και ότι με τιμούν με την φιλία τους.

25/09/2020 – Εγγραφή Αθώνειου ως ΜΗ κερδοσκοπικός, αγαθοεργής οργανισμός


Η ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ενεγράφη στον Έφορο Εταιρειών, ως ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ, ΑΓΑΘΟΕΡΓΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ.

Οι σκοποί για τους οποίους συστήνεται η ΑΘΩΝΕΙΟΣ είναι: H δημιουργία, λειτουργία και διατήρηση ενός μη κερδοσκοπικού, αγαθοεργούς οργανισμού που θα ασχολείται, με τη δημιουργία και λειτουργία βιβλιοθήκης, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για διάφορα πολιτιστικά και άλλα θέματα και με αγαθοεργίες οι οποίες θα περιλαμβάνουν δωρεές, εισφορές σε εγγεγραμμένα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα για παιδιά και γενικά σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

Σκοπός της είναι επίσης η ΣΥΛΛΟΓΗ & ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ & ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΤΥΠΟΥ, που αφορούν κυρίως την ΛΕΜΕΣΟ την ΚΥΠΡΟ, την ΕΛΛΑΔΑ, χωρίς να αγνοούνται ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ και ΕΝΤΥΠΑ από άλλες χώρες σε άλλες γλώσσες.

Μέρος της είναι και η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (π.χ. Αρχεία, Φωτογραφίες. Βίντεο κλπ σε κάθε είδους μορφή συμπεριλαμβανομένων και DVDs, CDs, Δίσκους Βινυλίου 33, 45, 78, Κασέτες, Βιντεοταινίες κλπ.)

Οι Υπηρεσίες της ΑΘΩΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ προς το αναγνωστικό κοινό και ερευνητές – μελετητές θα προσφέρονται εντελώς Δωρεάν.

Η Βιβλιοθήκη και το Ίδρυμα ιδρύθηκαν στην Λεμεσό από τον κ. Αθω Δ. Τηλλυρή.

Δεχόμαστε δωρεές, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, άλλων εντύπων ή ηλεκτρονικών υλικών. Η βοήθεια σας είναι πολυτιμότατη ώστε να ενισχυθεί σε υλικό όσο το δυνατό περισσότερο. Παρακαλώ για περεταίρω πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο email library@athonios.org.

Σήμερα αποτελείται από περίπου 15 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΙΒΛΙΑ και έντυπο υλικό και περίπου 50 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ηλεκτρονικά αρχεία , σχεδόν όλα από την προσωπική μου Βιβλιοθήκη και Αρχείο αλλά και από μερικές δωρεές.

29/07/2020 – Ζητούνται προς Άμεση Αγορά


ZΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΑΓΟΡΑ για την ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ τα εξής τεύχη περιοδικών:

α) TIMES OF CYPRUS - Τεύχη 1, 15, 17

β) ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ - Τεύχος 62 - 1940

γ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ - Τεύχη 1, 11, 13, 27 (1944 - 1948)

δ) ΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ - Διάφορα τεύχη για να συμπληρωθεί η σειρά.

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email library@athonios.org ή στείλετε μήνυμα στον messenger.


Σας ευχαριστούμε

Άθως Τηλλυρής

Διευθυντής ΑΘΩΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

12/07/2020 – Δωρεά Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού


Οι δωρεές και συνεργασίες της ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ συνεχίζονται. Χθες μου δώρησαν απο το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, τις εκδοσεις τους. Μου τις έφερε η φίλη ιστορικός του αρχείου Μαρία Καζαντζίδου με την οποία είχαμε μια γόνιμη συνάντηση. Θερμές ευχαριστίες.

10/07/2020 – Δωρεά Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου (Ως Αληθώς - Η Ζωή της Χαρίτας Μάντολες)


Σήμερα ενα νεο σημαντικό απόκτημα κοσμεί την ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Το βιβλιο της σημαντικής συγγραφέως και ποιήτριας Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου, "ΩΣ ΑΛΗΘΩΣ - Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΑΣ ΜΑΝΤΟΛΕΣ." του 2014. Η χαρά μου ήταν διπλή όταν επίσης σήμερα είχα την μεγάλη τιμή να γνωρίσω εκτος από την Ευριδίκη και τις ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ του Προσφυγικού Κόσμου της σκλαβωμένης μας Κύπρου, ΧΑΡΙΤΑ ΜΑΝΤΟΛΕΣ και ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ. Η κα. Μάντολες μου πρόσφερε διπλή χαρά όταν μου αφιέρωσε το πιο πάνω βιβλιο. Τις ευχαριστώ και τις τρεις από καρδιάς !!! 

06/07/2020 – Δωρεά Δημήτρη Καππαή


Ο Δρ. Θεολογίας & Συγγραφέας Δημήτρης Καππαής δώρισε στην ΑΘΩΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και τα 59 βιβλία του. Eυχαριστούμε!

11/06/2020 – Δωρεά Λεωνίδα Πιτσιλλίδη


Ακόμα μια Σημαντική Δωρεά για την ΑΘΩΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ λάβαμε σήμερα. Ο φίλος Μουσικοσυνθέτης Λεωνίδας Πιτσιλλίδης με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκε στην έκληση μας για εμπλουτισμό της Αθώνειου Βιβλιοθήκης και μας Δώρισε τα Εργα του. Χίλια ευχαριστώ Λεωνίδα μου. Να είσαι σίγουρος ότι θα παρεμείνουν για πάντα στην αγαπημένη μας Λεμεσό.

09/06/2020 – Προσφορά της ΦΕΚ (Τμήμα Λεμεσού) στην Αθώνειο Βιβλιοθήκη


Η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (Λεμεσός), ανέλαβε την δέσμευση να στηρίξει την Αθώνειο Βιβλιοθήκη παραχωρώντας όλες τις φωτογραφικές συλλογές/ παραγωγές που ετοιμάζει μετά από κάθε φωτογραφικό διαγωνισμό.

Έχει γίνει αναπαραγωγή των 47 DVDs που υπάρχουν στο αρχείο της ΦΕΚ και παραδόθηκαν το Σάββατο 6 Ιουνίου στον ιδρυτή της μοναδικής αυτής βιβλιοθήκης, Κύριον Άθω Τηλλυρή.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία.


Μάριος Ιωαννίδης – Πρόεδρος Φωτογραφικής Εταιρείας Λεμεσού

04/05/2020 – Τηλεφωνικός Κατάλογος 1929


Eνα σπάνιο απόκτημα της ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ο 1ος τηλεφωνικός κατάλογος της Λεμεσού & της Κύπρου του 1929.

25/02/2020 – Δεχόμαστε Δωρεές


Η ΑΘΩΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ενεργράφει επίσημα στις 05/12/2019 ως ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ. Σκοπός της είναι η ΣΥΛΛΟΓΗ & ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ & ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΤΥΠΟΥ, που αφορούν κυρίως την ΛΕΜΕΣΟ την ΚΥΠΡΟ, την ΕΛΛΑΔΑ χωρίς να αγνοούνται ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ και ΕΝΤΥΠΑ από άλλες χώρες σε κάθε γλώσα. Μέρος της ειναι και η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (π.χ, Αρχεία, Φωτογραφίες. Βίντεο κλπ σε κάθε ειδους μορφή συμπεριλαμβανομένων και DVDs, CDs, Δίσκους Βινυλιου 33,45. 78, Κασέττες,, Βιντεοταινίες κλπ.) Ταυτόχρονα Δοργάνωση ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ και ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ σε ΠΑΣΧΟΝΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ και ΑΠΟΡΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΡΗΘΕΙ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ από τον Άθω Τηλλυρή. Δεχόμαστε Δωρέες σε βιβλία ή άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό. Η βοήθεια σας είναι πολυτιμότατη ώστε να ενισχυθεί σε υλικό όσο το δυνατό περισότερο. Σήμερα αποτελείται από περίπου 15 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΙΒΛΙΑ και έντυπο υλικό και περίπου 50 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ηλεκτρονικά αρχεία , σχεδόν όλα από την δική μου βιβλιοθήκη αλλά και από μερικες δωρεές. Σας ευχαριστούμε.

24/02/2020 – Συνέντευξη στον  ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού


ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ που έδωσε σήμερα 24/02/2020, ο ιδρυτής της ΑΘΩΝΕΙΟΥ Άθω Τηλλυρή, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, στα 94.5 FM στην εκπομπή Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, στον κ. Σταύρο Ολύμπιο, για την ΑΘΩΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που δημιουργήθηκε στη ΛΕΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΡΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ !! Σε μια ευχάριστη και επικοδομητική συνομιλία έγινε εις βάθος ανάλυση της Αθώνειου Βιβλιοθήκης και την αγάπη μου για το βιβλίο και την Λεμεσό, την Τεχνολογία και την Παιδεία. Θερμές ευχαριστίες στην Μητρόπολη Λεμεσού και στον αγαπητό καθηγητή μου Σταύρο Ολύμπιο. 


Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη στον ακόλουθο σύνδεσμο https://fb.watch/9lUiMVQQ_p/

● 18/01/2020 – Συνέντευξη στο Sports Radio1 στον Χρίστο Ιακώβου


Σήμερα 18/01/2020, δόθηκε συνέντευξη του Αθου Τηλλυρή, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Λεμεσού, Sports Radio1, 93.7 FM στην εκπομπή ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ, στον Xρίστο Ιακώβου, για την ΑΘΩΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Σε μια ευχάριστη και επικοδομητική συνομιλία έγινε εις βάθος ανάλυση της Αθώνειου Βιβλιοθήκης και την αγάπη για το βιβλίο και την Λεμεσό. Θερμές ευχαριστίες στο Sports Radio1 και στον αγαπητό φίλο Χρίστο. 


Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.facebook.com/100006673178452/videos/2584747611757653/

● 12/01/2020 – Συνέντευξη στην Εφημερίδα Πολίτης 


Δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή 12/01/2020 η συνέντευξη του ιδρυτή της ΑΘΩΝΕΙΟΥ, Άθου Τηλλυρή, στην Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ. Η συνέντευξη που πήρε ο δημοσιογράφο Παύλος Νεοφύτου θα αναρτηθεί σήμερα ή αύριο στον ΠΟΛΙΤΗ (Facebook και Ιστοσελίδα). Ευχαριστώ όλους για τα καλά σας σχόλια. Με την ενθάρυνση σας θα μπορέσω να ολοκληρώσω το έργο που άρχισα για την ΛΕΜΕΣΟ ΜΑΣ. Ευχαριστώ και πάλι τον Παύλο Νεοφύτου και τον ΠΟΛΙΤΗ για την φιλοξενία. 


Αθως Τηλλυρής


Για να δείτε το άρθρο πατήστε εδώ.